fbpx

Vatrena energija Ovna

Vatrena energija Ovna

Verujem da znate da je Ovan apsolutno fenomenalan znak, ali…

Energija kojom se priroda budi, Zemlja razmrdava, klice pokreću i životinje polako izlaze iz zimskog sna je energija prvog znaka zodijaka – Ovna. Ovnovi su inicijatori, uvek spremni da budu na čelu kolone predvodeći svaku akciju, svaki novi početak. Vatra ovog znaka zna da zapali i pokrene i one najuspavanije. A impuls inicijatora svojom jasnoćom poziva na akciju i angažman.

Gde je vaš Ovan?

Da li znate da svako ima svog Ovna u određenoj oblasti života?

Jer svako u nečemu oseća impuls za nečim novim, želju za pokretom i buđenjem. A takođe, često smo i nestrpljivi i vrlo tvrdoglavi, brzamo i upadamo u sopstvene zamke jer nabijamo pritisak i sebi i drugima. Neko se odglavi jer zna kako, a nekoga ovakav način života može dovesti do sagorevanja. Jer Ovan jeste vatreni znak – koji kreira ili … sagoreva. Svako u svom horoskopu negde ima znak Ovna.

Slabe strane Ovnova

Međutim, ono što Ovnovima nedostaje jeste izdržljivost i balans. Ovnovi znaju da se “zapale” ali isto tako i da prebrzo sagore jer im održivost i stabilnost nisu jača strana.

Kada je ova pokretačka energija u disbalansu iako imate impuls i snažnu želju da nešto pokrenete, uradite, da nekome nešto brzo sve ispričate i što pre dođete do rešenja – osećate se kao zapeta puška, a suštinski nigde ne mrdate. To je zaista frustrirajuće, zar ne?

I zato ćete ovu zablokiranu vatru najpre prepoznati kod ljudi koji crvene u licu i besne – jer niko ne prati njihovu brzinu, a ponekad znaju i da budu grubi, izgovore čak i ono što ne misle, jer ta unutrašnja raketna dinamika stvara neizdrž, pundravce i brzopletost. Naravno, iza svega toga na kraju čine puno grešaka i puno odlaganja.

Kako smanjiti nestrpljenje i postići lakoću & mir

“Moram sada, odmah to da rešim.”

“Zašto on/ona tako sporo razmišlja? Kada li će se već odlučiti?”

Evo jedne vrlo slikovite situacije kako ta vatra neizdrža zna i da povredi. Jedna klijetkinja je želela da odmah dobije odgovor od svog partnera da li on hoće da bude sa njom ili ne. Njemu je trebalo malo vremena da razmisli pa je ona odlučila da se ipak stripi, to malo vremena. Ah, ali kako sada taj Ovan da se strpi. I koliko dugo? Ako bi samo znala tačno do kada (naravno merna jedinica su dani) onda bi mogla da se opusti.

Kada je prvi put došla, razgovarale smo sat vremena tako što sam ja izgovorila ukupno 10 rečenica, a ona…ispričala je celu priču bez daha, i na kraju pitala: “Koliko još treba da čekam? Da znam odmah – šta ja odmah da uradim?” On je dan pre toga zatražio pauzu. Ona je odmah nakon konsultacije želela da odjuri kod njega da odluče, ono što ona hoće.

Ipak… prihvatila je dogovor od mesec (veeeeelikih) dana, i vežbala strpljenje.

Nestrpljenje vs opuštanje, i kako to utiče na odluku

Jela je brzo, pričala je brzo, hodala brzo, ali je sporo tonula u san i u stanje opuštanja. Na sledećoj konsultaciji je prepoznala da joj telo govori da je ona iznutra prenapeta, i da se njeno mentalno i nervno ubrzanje prenosi i na spolja, a posebno u odnosima gde presira druge ljude da prate ovaj tempo neizdrža.

Zatim je odlučila da nauči kako da se opušta. Kako da uspostavi svoj ritam, i kako da zaustavi impuls na spolja i preokrene ga ka sebi – i da po prvi put prepozna u čemu istinski uživa, dok traje. Svaki dan je imala zadatke da uči o procesu, o svom ritmu, vremenu, svojim potrebama, o tome šta je čini istinski srećnom i kako se ona opušta.

Da li je dočekala da on odluči? Naravno da ne 🙂 Ovan ipak odluči sam za sebe. Baš ono što njega čini najsrećnijim. Ali iz pozicije mira i opuštanja, i pre svega ljubavi prema sebi, odluka koju donosimo je potpuno drugačija od one donete iz neizdrža i napetosti da mora sve sada i odmah – i da to zavisi od druge osobe.

Svako od nas ima znak Ovna u nekom polju svog života

Da li mislite da jedino Ovnovi upadaju drugima u reč i završavaju njihove rečenice i misli? Ili ukoliko ne dobiju odmah odgovor na postavljeno pitanje podižu glas i crvene u licu, huknu, oštro opsuju, brzo se naljute, ali i još brže odljute?

Svako od nas ima znak Ovna u nekom polju svog života, i najčešće u toj oblasti života znamo da ubrzamo, budemo odlučni i impulsivni, pioniri i oni koji podstiču druge, ali ako preteramo onda ulazimo u negativno ispoljavanje ove ovnovske, pokretačke vatre.

Ljutnja kao posledica nestrpljenja, a tu je odmah i migrena

Često se iz nestrpljenja i netolerancije stvara ljutnja, koja na kraju dovodi do povrede, pa ako ne povredi nekog rečima Ovnovi mogu povrediti sami sebe nespretnim pokretima, jer telo ne može da prati brzinu tog unutrašnjeg nagona. Takođe ćete kod ovakvih osoba čuti da su se slučajno udarili o ivicu stola ili kreveta i povredili prst, ruku, podkolenicu.. ili pak da su skloni iznenadnim napadima migrene.

Ali dragi nestrpljivi Ovnovi, nemojte da se brinete. Priroda je fantastična! Da li znate da pored svakog otrova u prirodi na manje od metar uvek postoji i protiv otrov! Za sve postoji rešenje, važno je samo zaželeti promenu i vraćanje u balans.

Vraćanje u balans uz bahove cvetne esencije i tapkanje za stpljenje.

Impetiens je bahova cvetna esencija koja se koristi za balansiranje unutrašnjeg nemira i neizdrža, unutrašnjeg pritiska praćenog impulsivnim ponašanjem, nesanice i ubrzanog metabolizma, nestrpljenja, plahovitosti i površnosti.

Kada bi se napravila stabilna osnova i strategija i izgradilo strpljenje prema okolini ova impulsivnost bi bila fenomenalna. Ipak, kako su ovo najveći izazovi za vatrenu ovnovsku energiju često se sama inicijativa postavlja sebi za cilj, pri čemu se gubi tlo pod nogama i na kraju dovodi do frustracije i samosagorevanja.

Preuzmite svoju skriptu>>>

Kako da se iskoristi najbolje impuls i inicijativa Ovna

Problem nije u samoj brzini već u nesposobnosti da se razvije osećaj za ritam koji bi se prilagodio različitim situacijama. I najbolje utrenirani trkač ne može da istrči maraton ukoliko nije spreman da menja ritam u zavisnosti od nagiba terena i vremena trke.

Međutim, ovde se neiskusno očekuje sprint od starta do poslednjeg kilometra. Da bi se iskoristilo najbolje od ove energije neophodno je, u odnosu na lično iskustvo, na vreme postaviti dogovore i strukturu, pre nego što se uđe u akciju.

U suprotnom, Ovan retko kad završava započeto, i nakon nekog vremena ulazi u stanje potpune iscrpljenosti – bez ikakvog postignutog rezultata.

Da li se Ovnovi ikada umaraju?

Ovnovi su skloni da do krajnjih granica troše svoju vatrenu energiju. Međutim, iza nekog ćoška vreba potpuna iscrpljenost (sagorela energija), jer ukoliko samo udišemo bez izdaha možemo se sami ugušiti u sopstvenom dahu. Naša fiziologija nam pokazuje koliko je važno imati ritam i faze odmora, jer jedino tako omogućavamo zdravo proticanje energije, detoksifikaciju i regeneraciju organizma. Kada osoba zapadne u iscrpljenost ili burnout, neophodno je drastično promeniti ritam kako bi se dozvolilo da umor izađe na površinu, a zatim izbaci. U suprotnom sve skrivene slabosti organizma se izražavaju kao stalno prisutni umor i time ograničavaju delovenje i uživanje u životu.

Emocionalno se sve slabije oseća, bez entuzijazma i želje da nastavi dalje, a istovremeno nedostatak akcije doživljava kao ogroman teret.

Svako ko je doživeo ovo stanje iscrpljenosti treba da nauči svoje lične znakove upozorenja i alarme da je na ivici granica. To je ono što se traži od Ovnova koji ne barataju ritmom i strukturom – svesno postaviti svoje granice kako bi sve što se radi bilo u balansu.

Ovu iscrpljenost mogu pratiti osećaj rasejanosti i stalne pospanosti i neprisutnosti u svakodnevnom životu, ili pak beznađe i depresija, a najčešće osećaj krivice. U zavisnosti od različitih emotivnih aspekata predlaže se individualna kombinacija cvetnih esencija, kao i meridijanskih tačaka za tapkanje (astromeridijanski algoritam) koja je najefektnija sa celom slikom.

Nesalomiva volja ili tvrdoglavost, uzroci sindroma sagorevanja

Ako se ostane predugo u stanju iscrpljenosti, a istovremeno se i dalje osoba forsira da održi stari ritam može doći do ulaska u stanje kompulsivnog moranja i beskompromisnog napora. Oak je cvetna esenicija hrasta, koji je poznat kao najjače drvo. Međutim, jednom kada hrast pukne, pukao je. I zato, ova esencija primarno služi da se osoba na vreme osvesti kako se ne bi dovela u stanje iz kog nema povratka.

Ovde se snaga volje dovodi do maksimuma, ali u disbalansu ova volja postaje tvrdoglavost, a inspiracija koju osoba oseća u postizanju svojih ciljeva patološka ambicija. Uprkos tome što je na ivici pucanja, i što je očigledno da je na pogrešnom putu i što je jasno da ne može dostići cilj – ne odustaje se, već se sve više zateže, pritiska, napinje, odbacujući svu realnost i pomoć okoline. Ovo stanje može dovesti do dugotrajnog stresa koji oštećuje telo.

Ovde možemo dodati u kombinaciju Cherry Plum ukoliko je osoba na ivici sloma zbog preteranog stresa, ili Pine za sindrom beskompromisnog perfekcionizma. Često ovo stanje dovodi do usamljenosti pa se može dodati i posebna esencija za to, ali cilj za izlazak iz ovog stanja uvek leži u prepoznavanju da se ništa ne mora, da je već sve postignuto i da je vreme za uživanje i prepuštanje već sada.

Uvek.

Tada vaš Ovan zna kako da poveže Marsa i Veneru, da pomiri rat u sebi i oko sebe, i da zna kako da kreira Lepotu uz malo, pravilno fokusiranog napora.

Kako da napetost transformiše u odluku.

Kako da frustraciju transformiše u snagu.

Kako da lagano i jednostavno uživa u procesu – dinamično, u svom ritmu.

A tu je, tek onda, početak prave Kreacije života.

Podelite prilog sa prijateljima!
Tags:
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Prijavi se na AstroSis pismo koje ZaJedno sa mojom sestrom Minom šaljem svakog četvrtka u 9h

AstroSis pismo ti pomaže da budeš u toku sa trendom vremena, jer kad znaš kad je dobro vreme za akciju, a kad za povlačenje, postaješ magnet koji privlači prave stvari u pravom trenutku.

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.